Badrummet

I badrummet bör du tänka på att rengöra golvbrunnen och vattenlåset i handfaltet regelbundet och torka av golvet efter du har duschat för att undvika vattenskador. Det är inte tillåtet att göra hål i väggarna då du förstör tätskiktet. Tätskiktet är det lager i väggarna som förhindrar att fukt och vatten sprider sig vidare till andra utrymmen i huset.

Toaletten

Det är viktigt att veta att endast toalettpapper får spolas ner i toaletten. Spola aldrig ner tidningspapper, blöjor, bomullspinnar, tamponger eller bindor, då det kan orsaka allvarliga stopp i husets avlopp och medföra stora kostnader.


Handfatet
Om du har stopp i handfatet eller om vattnet rinner undan sakta så beror det troligen på att smuts fastnat i vattenlåset. Det är lätt att åtgärda, oftast krävs bara att du har en vaskrensare i gummi som finns att köpa i byggaffärer eller vissa varuhus.
 
Så här kan du rensa stopp i handfatet:
 • Täck för avrinningshålet med tummen eller en tejpbit
 • pressa fast vaskrensaren över avloppshålet
 • fyll handfatet till hälften med vatten
 • prova sedan att pumpa upp och ner med vaskrensaren. I de flesta fall släpper smutsproppen av luftsuget som uppstår.

Om du inte lyckas lösa problemet med vaskrensaren kan du istället rengöra vattenlåset. Vattenlåset är den vita klumpen på röret under handfatet. Det ska förhindra att dålig lukt tränger upp från avloppsröret. Där fastnar lätt smuts, hårstrån och tvålrester, som kan sätta sig som en propp och hindra vattnet att rinna ut.

 

Så här kan du rengöra vattenlåset:
 • Skruva av underdelen av vattenlåset med handen (använd inte något verktyg)
 • ställ en hink under för att slippa smutsigt vatten på badrumsgolvet
 • använd ett finger eller en skruvmejsel och peta bort all synlig smuts
 • kontrollera att inget sitter kvar genom att titta ner i handfatets avloppshål
 • skruva sedan tillbaka vattenlåsets underdel och kontrollera noga att den håller tätt.

Om vattnet inte rinner undan ändå, kontakta kundtjänst eller gör en felanmälan direkt.

 

Golvbrunn och avlopp

Om du fått stopp i golvbrunnen så att vattnet inte rinner undan i dusch och badkar eller har en dålig lukt i badrummet så är det troligen dags att rensa avloppet.

Golvbrunnens vattenlås ska hindra att dålig lukt tränger upp från avloppsröret. Där fastnar det ofta tvålrester, smuts och hår. Det hindrar vattnet från att rinna undan och kan avge dålig lukt.

 

Så här gör du ren din golvbrunn:

 • Ta först bort silen som i vissa badrum sitter löst och går att lyfta upp. Den kan ibland också vara fäst med skruvar.
 • Lyft upp vattenlåset och rengör det ordentligt både på in- och utsida.
 • Se till att trycka ner vattenlåset ordentligt på sin plats när du sätter tillbaka det, så att gummipackning sluter tätt. Det kan annars tränga upp dålig lukt från avloppsröret eller uppstå vattenskador av att brunnen inte sluter tätt mot golvet.

 

Belysning

Trasiga lampor och lysrör ansvarar du som hyresgäst för att byta själv.Om du har ett lysrör i ditt badrumsskåp som tar lång tid att tända eller börjat blinka så är det hög tid att byta till ett nytt. Det kan också vara glimtändaren i lysröret som behöver bytas ut.

Finns fel och brister in din lägenhet eller i allmänna utrymmen som du inte själv kan åtgärda?

Gör en felanmälan