Ventilation i lägenheten

Ventilationssystemet har till uppgift att hålla luften i lägenheten fräsch och att avlägsna den fukt som kan bildas när man lagar mat, tvättar, duschar och badar. När ventilationen är god byts luften i lägenheten regelbundet ut och ser till att det är balans mellan värme och ventilation. Det är därför viktigt att man inte stänger några ventiler och att man håller dem rena. 

Frånluftsventiler

Täck aldrig över en frånluftsventil, då kommer ventilationen i lägenheten att förändras. Ändra inte inställningen på ventilerna, då de är justerade för att ge rätt luftflöde.

Det är viktigt att hålla frånluftsventilerna rena från damm och smuts. Torka därför regelbundet av dem med en fuktig trasa. 

Springventiler

I vissa lägenheter sitter det ventiler under eller över fönstren, de kallas springventiler. De släpper in frisk luft i lägenheten och ska alltid stå några millimeter öppna, även på vintern. Luften som strömmar in sprider dessutom värmen från elementet ut i rummet. 

Köksfläkt

Fläktkåpan i köket är en viktig del av ventilationssystemet. Även när inte fläkten är påslagen ventileras luft ut genom ett öppet spjäll. Ta för vana att med jämna mellanrum rengöra filtret.

Läs mer om hur du rengör filtret i din köksfläkt

Finns fel och brister in din lägenhet eller i allmänna utrymmen som du inte själv kan åtgärda?

Gör en felanmälan